Güçlenmeyi, kas geliştirmeyi ve bu gelişimi hızlı ama sağlıklı bir şekilde gerçekleştirmeyi kafaya koyanlar için 1950’li yıllardan bu yana protein tozu kullanımı ilk başvurulan çare olarak dikkat çekmektedir. Yetişkin bir bireyin günde yaklaşık 50 gram protein alması gerekirken, vücut geliştirme ile uğraşanlar ve sporcular dayanıklılıklarını artırabilmek, kas yapmak ve güçlü kalabilmek için daha fazla proteine ihtiyaç duyarlar. Beslenme sistemine göre ideal bir destekçi olabilecek protein tozu yapımı ile kolay ve pratik çözümler sunan çeşitlerinin yanı sıra farklı damak tatlarına hitap eden lezzetleriyle de her kullanıcıya dönük çeşitler barındırmaktadır. 50’li yıllardan bu yana sporla uğraşanların hayatında yeri olan protein tozu, tarihsel olarak nasıl bir yolculuk içinde; gelin birlikte göz atalım.

Protein Tozunun Tarihsel Yolculuğu

50’ler ve 60’larda Protein Tozu

Vücut geliştirmenin alt kültür kimliği kazandığı 1950’li yıllarda ortaya çıkan ürünler sonrasında protein tozu faydaları sporla ve vücut geliştirme ile uğraşanlar tarafından tasdik edilmiştir. Bu ilk ürünler soya unu ile yapılmakta ve tahmin edilebileceği üzere oldukça kötü bir tada sahipti. Ticari ilginin yeterince olgunlaşmadığı 50’li yıllarda protein tozu nasıl hazırlanır sorusuna cevaben perakendecilerin doğal kas geliştirme kaynağı kimliğine büründürdüğü protein shakeler rağbet görüyordu. 60’lı yıllara geldiğimizde ise kazein proteininin farkı ortaya çıktı.

70’ler, 80’ler ve 90’larda Protein Tozu

70’li yıllar, vücut geliştirme spor endüstrisinin genişlediği; ün kazanan protein tozu markaları ile popüler tozların daha da geniş kitlelere ulaştığı ancak toz bileşiminde büyük yeniliklerle karşılaşmadığımız bir dönemdir. 80’li yıllar ile 90’lı yılları iç içe geçmiş, sınırları çok da belirgin olmayan dönemler olarak düşünebiliriz. Zira 80’lerin sonunda, ün kazanan vücut geliştiriciler sayesinde protein tozu nedir sorusunun cevabı daha net verilmeye, 90’lı yıllarda yaşanacak gelişmelerin ilk sinyalleri görülmeye başlandı. İlk olarak anne sütünün amino asit profili, ardından da peynir altı suyu proteini gibi iki ayrı ve sonradan kült hâline gelecek modelleme vücut geliştiricilere sunuldu. Günümüzdeki popülariteleri göz önünde bulundurulduğunda sunulmaktan öte, hediye edildikleri bile savunulabilir.

Ücretsiz Kargo ve Hediye Ürün FırsatıSupplementler.com

Günümüzde Protein Tozu

Günümüzde, artık protein tozu ne işe yarar gibi klişe sorularla karşılaşmamız çok güç. Besin takviyesi denildiğinde, bilhassa son 30 yılda kat edilen yol insanlığın spora ve vücut geliştirmeye protein bazlı katkısını da gözler önüne seriyor. Benzer şekilde tüketici profili de pazarlama etkisinden ziyade içeriğin kıymetini bilen, bilinçli ve sonuç odaklı bir hâl almıştır. Elbette bu dönüşüm, daha nitelikli protein tozlarının geliştirilmesini sağlamış ve sağlamaya devam etmektedir.

Protein Tozu Ürünlerini Keşfet
Önceki İçerikProtein Tozu ile Kahve Tüketimi Zararlı mı?
Sonraki İçerikŞekersiz Protein Tozu ile Hedeflerinize Ulaşın

YORUMLAR

LÜTFEN YORUMUNUZU GİRİNİZ
LÜTFEN ADINIZI GİRİNİZ