Aklınıza takılan soruları cevaplayacak nitelikte size protein tozunun ne olduğunu açıklıyoruz! Sorularınız olursa mutlaka yorum kısmına yazabilirsiniz. Hemen yazımıza geçelim..
Protein tozu hayvansal gıdalardan elde edilen ve toz haline getirilerek uzun süre saklanabilen proteinin en kaliteli formudur.
Eğer kas yapmak ve vücudunuzu dönüştürmek için yağlarınızı yakmak istiyorsanız, bunun için bir tek yolunuz var: Daha fazla protein tüketmek. Protein tüketmek yalnızca antrenmanlar sebebiyle zedelenen kaslarınızı onarmak ve yenilemek için değil, ayrıca sizi daha uzun süre tok tutarak tatlı atıştırmalıklardan uzak durmanız için gereklidir.
Hemen Protein Tozu Çeşitlerini Keşfedin! >
Ancak bir ineğin yarısını ya da kuluçkadaki bir tavuğun bir gün boyunca ürettiği bütün yumurtalarını yemek, hem pahalı hem de fazlasıyla sıkıcı olması yönünden, vücudunuzun gereksinim duyduğu proteini sağlamak için pratik bir yöntem değildir. İşte bu yüzden protein shake günlük protein ihtiyacınızı karşılamanız için zaman ve maliyet tasarrufu sağlaması ayrıca lezzetli olması açısından size daha çok yardımcı olacaktır. Fakat eskisine göre daha fazla seçeneğiyle, doğru ürünü doğru durumlarda kullanmak kafa karıştırıcı olabilir. Burada, protein tozuna ihtiyacınız olup olmadığının yanı sıra, mevcut seçenekler hakkında bilmeniz gereken her şeyi, istediğiniz sonuca en kısa zamanda, minimum efor ve maliyetle ulaşmak için doğru kararlar vermeyi öğreneceksiniz.
Protein Tozuna İhtiyacım Var mı?
Herhangi bir egzersiz programı uyguluyorsanız; ağırlık çalışmaları, kardiyo veya dayanıklılık antrenmanları olması fark etmeksizin, Birleşik Krallık hükümetinin güncel olarak belirlediği günlük 55 gram protein tavsiyesinden daha fazlasına ihtiyacınız var demektir. Toz proteinler, günlük almanız gereken bu miktarı artırmak için hızlı ve kolay bir yol sunuyor. Özellikle antrenmanlardan sonra uygun bir öğün için yemek masasına oturmak içinizden gelmediğinde, peynir altı suyu gibi hızlı sindirilebilir proteinler sizin için yararlı olacaktır. Kazein, bir tür yavaş sindirilen protein, uyumadan önce harika bir seçenek olacaktır. Çünkü bu protein, gece boyunca kan dolaşımınızın içinde yer alan kas yapıcı amino asitleri damardan besleyerek, siz uyurken kas dokularınızı yeniler.
Supplement (takviye gıdalar) dediğimiz ürünlerin ismiyle size verdiği ipucunu her zaman hatırlamanız önemlidir. Bu ürünler, eksiksiz ve çeşitlendirilmiş (her besin türünden) rejimlerdeki besin değerlerinin boşlukları doldurmak üzere tasarlanmıştır. Günlük diyet proteinlerinizin büyük bir kısmını kırmızı et, beyaz et ve balıktan sağlamak en iyi yoldur, çünkü bir yandan da sağlığınız için yararlı olan temel vitaminleri, mineralleri ve diğer gıda maddelerini tüketmiş olacaksınız.
Protein Tozunu Nasıl Tüketmeliyim?
Suyla birlikte içebilirsiniz, süt veya hindistan cevizi suyu gibi lezzetli sıvılarla karıştırabilirsiniz ve sağlıklı meyvelerle karıştırıp smoothie halinde tüketebilirsiniz. Ya da yemeklerinizin içinde bile kullanabilirsiniz, bu konuda protein tozu içerikli yemek tarifi kitapları büyük bir sektör haline gelmiştir.
Protein Tozunu Ne Kadar Kullanmalıyım?
Birtakım iyi sebeplerinden ötürü bir çok protein tozu için tavsiye edilen servis ölçütü 30 gram civarındadır. Araştırmalara göre, antrenmanlarda zarar gören kaslarınızı onarmak ve yeni kas dokularının üretim sürecinde kas protein sentezini başlatmak için ideal miktardır. Araştırmalar ayrıca, yüksek proteinli diyetlerin vücuttaki yağ oranını azalttığını göstermiştir. Yani sadece büyüyüp, güçlenmekle kalmayacaksınız ayrıca daha da ince bir yapıya sahip olacaksınız.
Protein Tozunu Ne Zaman Kullanmalıyım?
Protein tozunu antrenmanlardan sonra tüketmek en doğru zamandır. Çünkü kaslarınızın proteine en çok ihtiyaç duyduğu zaman antrenmanlardan sonrasıdır. Antrenmanınızı bitirmenizi takip eden 30 dakikada peynir altı suyuyla karıştırılmış soğuk su veya süt karışımı içmek amino asitlerle birlikte kan dolaşımınıza karışıp hızlıca kas hücrelerinize ulaşarak yeni kas dokuları haline gelmesini sağlayacak ve bu da kaslarınızdaki iyileşmeyi başlatacaktır.
Protein tozu ayrıca başka zamanlarda da kullanılabilir. Bir ölçek kadar favori lezzetinizi, bir yumurta ve bir muzla blender aracılığıyla karıştırıp daha sonra pişirerek yüksek proteinli bir kahvaltı ya da tatlı krepler yapabilirsiniz. Ayrıca bütün gün dışarıda olduğunuz ve düzgün bir öğün yemek için yeterli vaktiniz olmadığında, karışımlar yapmak da çok kullanışlı bir yöntemdir.
Protein Tozunun İçerisinde Neler Var?
Birçok protein tozu, performansınızı desteklemek veya artırmak ve iyileştirmek için sporcu besinlerinden ek gıdalar içermektedir. Bu önemli bileşiklerden bazıları:
Creatine (Kreatin): Bu organik bileşik hücrelerinizi güçlendirir ve ağırlık kaldırmak gibi yüksek yoğunluklu antrenmanlarınız boyunca performansınızda artış gösterir.
L-Carnitine (L-Karnitin): Genellikle diyet peynir altı suyu ürünlerine eklenir, bu amino asit yağ hücrelerindeki yağ asitlerini hareke geçirir. Bu yüzden enerji verici olarak kullanılır.
Enzimler: Enzimler ya da probiyotikler midenizdeki bazı özel bileşikleri parçalayarak daha iyi bir sindirim ve besin emilimi sağlar.
3 Ana Protein Tozu
Peynir Altı Suyu (WHEY)
Peynir altı suyu, bir kez kaymak tutmuş ve süzülmüş sütten kalan sıvı ve peynir yapım sürecindeki yan üründür. Peynir altı suyu protein tozu; kullanılırlığı, ucuzluğu ve efektif olması bakımından dünyadaki en ünlü sporcu besin ürünlerinden birisidir. Bir kez tükettikten sonra peynir altı suyu hızlıca sindirilir, sonra sindirim sisteminiz tarafından emilir böylelikle kan dolaşımınıza ve kaslarınıza hızlıca katılır, yenilenme ve onarım sürecini başlatır.
Peynir altı suyu protein tozu dört aşamada bir araya gelir: konsantrasyon, izolasyon, hidrolizasyon ve saflaştırma. Dört biçim de antrenmanlar neticesindeki kas zedelenmelerini onarım ve yenileme için gerekli olan amino asitler olan BCAA açısından zengindir. Bazı peynir altı suyu ürünleri sadece bir çeşit protein kullanır. Bazıları bunu kaliteli bir ürün üretebilmek için yüksek kaliteli bir protein kaynağı kullanmak için yaparken bazıları ise maliyeti düşük tutmak kalitesiz protein kaynağı kullanmak için yapar. Diğer ürünler peynir altı suyunun kazein ya da soya gibi başka protein kaynaklarını kullanan değişik kombinasyonlarını içerir. Bu da yine ürünün tavsiye edilen kullanım şekline ya da üretim maliyetini düşürmesine göre değişir.
WHEY Protein Tozu Çeşitlerini Keşfedin! >>
Kazein (Casein)
Kazein süt imalathanelerinde bulunan temel protein çeşididir. İnek sütünde %80 oranında bulunan bir proteindir. Peynir altı suyu proteini vücudunuzda hızla emilime uğrayarak antrenmanlardan sonra muazzam ölçüde protein kaynağı sağlarken, kazein çok daha yavaş parçalanarak birkaç saatte sindirilir, amino asitlerin kan dolaşımınıza ve kaslarınıza daha yavaş ve uzun süreli olarak serbest bırakılmasını sağlar.
Yatmadan önce kazein proteinli karışımlarla takviye yapmak, kaslarınızı gerekli besinlerle çalıştırmak için kas dokularınızın ihtiyacı olan onarıma ve yenilenmeye olanak sağlarlar. Kazeinin yavaş salınımlı sindirimi, gece boyunca kaslarınızın içindeki amino asitleri beslemek için harika bir kaynak oluşturarak, vücudunuz antrenmanın verdiği zedelenmeleri iyileştirirken, uykunuz boyunca yeni yağsız kas kütleleri oluşturmanızı sağlar.
Kazein Protein Tozu Çeşitlerini Keşfedin! >>
Kilo Aldırıcı (Weight Gainer)
Eğer yoğun antrenman programınıza ve yüksek proteinli diyetinize rağmen kas yapma konusunda problem yaşıyorsanız, yüksek miktarda karbonhidrat içeren yüksek kalorili protein tozlarını da düşünebilirsiniz. Kilo aldırıcılar olarak da bilinen bu ürünler, birçok çeşit proteinin yanı sıra, vücudunuzu daha kaslı bir yapıya dönüştürmenizde yardımcı olacak kalori tüketimini artıran hızlı ve yavaş salınımlı karbonhidratlar da içerir.
Kilo aldırıcı ürünler, fazladan yağ depolanması anlamına gelse bile, genel olarak vücut geliştiriciler tarafından mümkün olabildiğince daha fazla kas kütlesi elde etmek istedikleri kalınlaşma evrelerinde veya antrenmanlarda tükettiklerinden daha fazlasını yakmak istemeyen sporcular tarafından kullanılır. Eğer antrenman yapmanıza ve düzgün beslenmenize rağmen, zor kilo alan ya da kas yapma konusunda problem yaşayan ektomorf bir yapıya sahipseniz, bu ürünlerin, kaslarınızı geliştirmede kullanılacak yakıt için gerekli olan fazla kaloriyi daima vücudunuza temin edilebilecek fazla enerjisinden yararlanabilirsiniz.
Gainer Çeşitlerini Keşfedin! >>
Peki Ya Diğer Protein Tozları?
Eğer katı bir diyet programı uygulayan ya da süt ürünlerine alerjisi olan biriyseniz, vegan ve hipoalerjenik protein tozu alternatiflerini de düşünebilirisiniz. İşte çok yaygın bazı kaynaklar hakkında bilmeniz gereken her şey:
Yumurta Proteini
Yumurtanın beyazını sarısından ayırıp dehidre ederek yapılan bir çeşit toz.
Olumlu tarafları: Gerekli bütün amino asitlerin yanı sıra sağlığınız için gerekli diğer vitamin ve mineralleri de içerek bir bütün protein kaynağıdır.
Olumsuz tarafları: Veganlar için uygun değildir. Ayrıca yumurtaya alerjisi olan biriyseniz, alerjinizi tetikler ve aynı zamanda pahalı bir alternatiftir. Tat seçenekleri genellikle sınırlı ve lezzetsizdir.
Soya Proteini
Bütün gerekli amino asitleri içeren çok yönlü bir bitki kaynağıdır. Soyanın kabuğu soyulur ve soya, unda kurutulur daha sonra toz forma geçmek üzere konsantre ya da izole edilir.
Olumlu tarafları: Vejetaryenler için uygun az sayıdaki, bütün protein kaynaklarını içeren ve bütçeye uygun bir alternatiftir.
Olumsuz tarafları: Araştırmalara göre soya, kadınlarda erkeklere göre daha yüksek seviyede bulunması sebebiyle kadınsal bir hormon olarak kabul edilen östrojen seviyesinde bir artışa neden olabilir (bu da yağ depolarında artışa neden olur) ve bu bitki genellikle genetik olarak değiştirilmiş mahsul olarak yetiştirilir.
Pirinç Proteini
Pirinç bir karbonhidrat kaynağı olarak bilinir ama kahverengi pirinç her 100 gramında 8 gram civarında bir protein içerir ve bu protein izole edilerek toz haline getirilir.
Olumlu tarafları: Veganlar, süt ürünlerine alerjisi olanlar, soya ve glüten alerjisi olanlar için idealdir. Ayrıca B vitamini içerir.
Olumsuz tarafları: Tam manasıyla bir protein kaynağı değildir. Bu yüzden gerekli amino asitleri alabilmek için başka çeşit protein kaynakları da bulmanız gerekir.
Kenevir Proteini
Kenevir bitkisinin tohumlarından elde edilir. Yüksek miktarda gerekli yağ asitleri de içeren hipoalerjnik protein kaynağı olmasıyla popülerlik elde etmiştir.
Olumlu tarafları: Yüksek lifli vegan protein kaynağının olması dışında birçok besin türüne alerjisi olan kişiler için idealdir. Eğer THC (uyuşturucuların etken maddesi) konusunda endişelenmenize gerek yoktur. Kenevir proteini, kenevirdeki psikoaktif bileşenlerden yoksundur.
Olumsuz tarafları: Kas gelşimi için gerekli amino asitler içinde en önemli rollerden birini oynayan lösin miktarı düşüktür.
Bezelye Proteini
Alışık olduğumuz yeşil bezelye bitkisinden değil de sarı bezelye bitkisinden elde edilen bu protein aynı kazein protein gibi yavaş salınımlı bir proteindir. Ve merak etmeyin, tadını almıyorsunuz.
Olumlu tarafları: Veganlar için de uygun, gece boyunca uzun süreli amino asit salınımı sağlayacak, kazeinin alternatifi bir proteindir.
Olumsuz tarafları: Tam bir protein kaynağı olmadığı yalnızca bezelye protein tozu size yetmeyecektir. Ayrıca tatlandırmak için diğer bileşiklerle karıştırmak isteyebilirsiniz.