İnsan vücudunda tüm fonksiyonların eş zamanlı olarak yerine getirilmesi çok sayıda parametreye bağlı olarak gerçekleşir. Bu fonksiyonlar vücutta enerji ve ihtiyaç duyulan besin değerleri bulunduğu müddetçe devam ederler. İşte vücut için bu kapsamlı parametre içindeki en önemli unsurlardan birisi olarak protein, neredeyse tüm yaşamsal fonksiyonlarla ilişkisi olan bir besin değeri.
Kasların canlı kalması, dokuların rejenere olması ve vücuttaki su dengesi gibi birçok önemli unsur proteinlere bağlı olarak gerçekleşirler.
Hemen Protein Tozu Ürünlerini Keşfet! >
Pek çok besinde doğal olarak bulunan ancak vücutta kendiliğinden sentezlenemeyen proteinler, dilenirse hazır ürün olarak protein tozlarıyla da vücuda takviye şeklinde temin edilebilir. Pek tabii protein tozları, doğal besinlerin yerini tutmaz ancak vakit kısıtlılığı ve yüksek miktarda protein gereksinimi söz konusu olduğunda protein tozlarının hayat kurtarıcı olduğunu da yadsıyamayız. Doğru ve düzenli bir şekilde kullanıldığı taktirde vücudun ihtiyacı olan proteini sağlıklı bir şekilde temin edebilmesine kolayca olanak tanıyan protein tozlarıyla ilgili çeşitli unsurları ele alacağımız yazımızda, protein tozu içeceğini hazırlarken ne kadar su kullanmanız gerektiğinin altını çizeceğiz. Ek olarak protein tozunu sütle mi yoksa suyla mı karıştırarak içmelisiniz açıklamaya çalışacağız.
Protein Tozu Karışımı Hazırlamak
Protein tozu, toz formundaki whey proteini olarak içeceklerle karıştırılabilen ve içilerek tüketilebilen protein ürünleridir. Tercihen süt, su veya meyve suyu ile karıştırarak tüketebileceğiniz protein tozu içeceklerin içinde çözünür ve özelliğini kaybetmeksiniz tüketilir. Burada akıllarda soru işareti yaratan konu ise hangi içecekle karıştırmanın verimi daha fazla artıracağı ve daha iyi sonuç alınacağı. Genel anlamda protein tozundan beklenen etkiyi hangi içecekle karıştırırsanız karıştırın aynı şekilde alırsınız ancak işin esktrasını size sağlayacak olan unsur karıştırdığınız içeceğin besin değerleri olacaktır. Yani eğer süt ile karıştırarak içecek olursanız ekstra protein ve kalori alırsınız, su ile karıştırırsanız saf protein tozu bileşenlerinden yararlanırsınız.
Sütle Karıştırmak
Protein tozunuzu sütle karıştırarak kullanmayı düşünüyorsanız, laktoz konusunda dikkatli olmanız gerekir. Eğer laktoza karşı toleransınız yoksa bu durumda bir takım olumsuz semptomlarla karşılaşmanız söz konusu olabilir. Eğer süt ve süt ürünlerinde bulunan laktoza karşı toleransınız yoksa şişkinlik, kabızlık, diyare, mide bulantısı ve alerjik reaksiyon gibi belirtiler gösterebilirsiniz. Böyle bir durumunuz varsa protein tozunuzu sütle karıştırarak tüketmemeniz gerekir. Israrla süt ürünü kullanarak protein tozunuzu tüketmek istiyorsanız o halde hayvansal süt yerine bitkisel süt ürünlerini (badem sütü, soya sütü) tercih etmelisiniz.
Alternatif Karışımlar
Eğer protein tozunu gerek maliyet ve gerekse intolerans sebebiyle süt ürünleriyle karıştırarak tüketmekten kaçınıyorsanız o halde alternatifleri tercih edebilirsiniz. Bu noktada su ile protein tozu karışımı hazırlamak ilk opsiyon olarak düşünülebilir. Özellikle fazladan kalori almak istemeyen ve süt ürünleri için maliyete katlanmak istemeyenler için protein tozu karışımını suyla karıştırarak hazırlamak sıklıkla tercih edilen bir hazırlama yöntemi. Üstelik protein tozunun su içinde süte kıyasla daha hızlı çözündüğü de bir gerçek. Protein tozu kullanıp yağlanma endişesi duyanlar için de protein tozunu suyla karıştırarak hazırlamak avantajlı bir seçenektir.
Suyla Karıştırmak
Protein tozu ürünlerinin insan vücuduna girdikten sonra en hızlı ve en fazla absorbe edildiği zaman dilimi günün ilk saatleri ve antrenmandan hemen sonradır. Genel anlamda profesyonel sporcuların ve diyetisyenlerin tavsiyesi, gündüz tüketilen protein tozunu sütle, antrenman sonrası tüketilen protein tozunu ise suyla hazırlamanız. Güne başlarken besleyicilik yönünden daha fazla fonksiyona sahip olan sütle karışımınızı hazırlamak, günün devamında daha fazla fayda sağlar. Antrenman sonrasında ise protein tozunu suyla karıştırarak hazırlamak emilimi arttıracağından daha verimli olur.
Protein tozunun süt ve su dışında karıştırılabileceği diğer seçenekler arasında meşrubatlar ve meyve suları yer alır. Genel anlamda protein tozunuzu meyve suyu veya meşrubatlarla karıştırmanın size ekstra bir faydası olmaz. Dahası protein tozu ürününüzün kendi aromasıyla örtüşebilecek bir içecek aroması yakalamanız pek kolay olmaz. Bu yönden kişisel anlamda uygunluğunuzu değerlendirerek süt ya da suyu tercih etmeniz daha mantıklı olur.
Protein Tozu Karışımı Hazırlamada Avantajlar ve Dezavantajlar
Spor faaliyetleriyle uğraşmakta olanlar için protein açığını tamamlayabilmek için protein tozunu kullanan kişiler için en büyük kolaylıklardan birisi de ürünün içeceklerle çözündürülerek kolaylıkla tüketilebilmesi. Ancak protein tozu karışımını hazırlarken tercih edilen içeceğin hangisi olduğu bir takım avantajların ve dezavantajların göz önünde bulundurulmasını gerektiriyor. Kişi, protein tozunu kullanmaya dair vereceği kararlarda kendi kişisel özelliklerini iyi biliyor olmalı ve buna göre bu kararı almalıdır. Özellikle diyetisyenlerden ve hekimlerden bu yönden bilgi almak faydalı olacaktır.
Protein Tozunu Sütle Karıştırmanın Etkileri
Yazımızın ilk kısmında da ele aldığımız üzere protein tozunu sütle karıştırarak tüketebilmek için laktoz intoleransının olmaması gerekmekte. Zira laktoz intoleransına bağlı olarak ishal, kabız, şişkinlik gibi semptomlarla karşılaşmamak için protein tozunun sütle tüketilmemesi gerekir. Öte yandan laktoz intoleransına karşın süt ürünü tercih edecek olanlar içinse badem sütü ve soya sütü gibi ürünlerin yarattığı fazla maliyet olumsuz bir etken olarak düşünülebilir.
Vücut kas kütlesini hızlı bir şekilde arttırmak isteyenler için protein tozunu sütle karıştırarak içmenin avantajı var.
Vücudunu genişletmek, kas yapısını arttırmak ve güçlenmek için tam yağlı sütü protein tozu karışımı için tercih edebilirsiniz.
Öte yandan bu tercihin olumsuz yönü ise yağlı sütün sindirim yönünden daha fazla zaman alması ve bu durumunda antrenman öncesi ya da sonrasında tüketime bağlı olarak problemlere neden olması.
Protein tozunun süt ile karıştırılması genellikle kas kütlesini artırmak isteyen kişiler tarafından tercih edilen bir tüketim şeklidir. Hacim kazanmak, kas yapısını artırıp güç kazanmak gibi amaçlara sahip olan kişilerin tam yağlı süt ile protein tozlarını karıştırıp tüketmesi tavsiye edilmektedir. Süt ile karıştırarak yapılan protein tozu tüketimi bazı yönlerden çeşitli olumsuzluklar ortaya çıkarabilir. Yağlı sütün sindirilmesinin uzun sürmesinden dolayı spordan önceki ya da spor sırasındaki protein tozu tüketimlerinin ardından çeşitli problemler yaşamak söz konusu olabilecektir.
Protein Tozunun Suyla Tüketilmesinin Avantajları ve Dezavantajları
Yağ kütlesini azaltmak ve kilo vermek gibi amaçlarla spor yapan ve buna ek olarak protein tozu tüketen kişilerin süt ile birlikte protein tozu tüketiminden kaçınması söz konusu olmaktadır. Sütün getirdiği karbonhidratları almak istemeyen kişiler protein tozunu su ile karıştırıp protein tozlarını tüketebilirler. Protein tozunun suya daha kolay bir şekilde karışması ve bu karışımın özellikle diyet dönemlerinde daha avantajlı olmasından dolayı kilo verme dönemlerinde tüketimi daha avantajlı olmaktadır.
Çoğu protein tozu, su ya da başka bir sıvı ile karıştırılarak tüketilir. Bu, peynir altı suyu (whey), kazein, soya, yumurta ve vegan protein tozu seçeneklerinin hepsi için geçerlidir. Su, her zaman en lezzetli seçenek değildir, ancak alacak olduğunuz protein ve diğer besin maddelerinin tek kaynağının ambalajda yazan maddeler olduğunu garanti altına almanızı sağlar. Bu da kalori ve protein sayımı yapmanızı kolaylaştırır. Protein tozunu su yerine süt ile karıştırmak ise, tozun protein ve besin değerini yükseltmenin yanı sıra lezzetini de artırabilir.
Protein Tozu Suyla Mı Sütle Mi İçilmelidir?
Saf protein tozları genellikle porsiyon başına 80 ila 100 kalori içerir. Sıkı bir diyet uyguluyor ve tükettiğiniz her kaloriyi saymak istiyorsanız, kaloriyi artırmamak için tozu su ile karıştırmak isteyebilirsiniz. Yağsız ve az yağlı süt, bir bardağında 83 ila 122 kalori içerir. Tam yağlı süt ise, toza bardak başına 149 kalori ekler.
Kullandığınız protein tozunun türüne bağlı olarak, porsiyon başına genellikle 0 ila 4 gram karbonhidrat alırsınız – karışıma ekstra şeker ekleyen bazı ürün markalarında bu miktar daha fazla olabilir. Süt ilavesi, karbonhidrat miktarını bardak başına 11 ila 12 gram artıracaktır. Saf protein tozu genelde yağdan arındırılmıştır. Yağsız süt karışıma çok az miktarda yağ katılmasına sebep olur. Az yağlı sütler bardak başına 2-5 gram yağ içerir. Bir bardak tam yağlı süt ise protein tozunuza yaklaşık 8 gram yağ ekler. Bununla birlikte, protein tozunuzda su yerine süt kullanmak, ekstra kalsiyum, D vitamini, potasyum ve fosfor almanızı sağlayarak karışımın genel besin içeriğini artıracaktır. Protein tozuna süt yerine su eklemek, karışımın protein içeriğini bardak başına yaklaşık 8 gram arttırır.
Sütteki proteinlerin türü kazein ve wheydir.
Süt proteinleri kolaylıkla sindirilebilen eksiksiz bir amino asit dizisi içerirler. Whey ya da kazein proteinine alerjiniz veya laktoza duyarlılığınız varsa ya da vegansanız, inek sütü kullanmaktan çekinmelisiniz. Soya, badem, pirinç ve hindistancevizi sütü alternatiflerini kullanabilirsiniz fakat bu şekilde, protein miktarının yanı sıra karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral oranları da farklılık gösterecektir.