Hayvansal protein kaynağı tüketmeme hususunda hassas olan bireylerin tercihleri ağırlıklı olarak bitkisel protein tozu endeksli olmaktadır. Hayvansal kaynaklı protein tozlarından kaçınmayı tercih edenler; meraklarının ve bu meraktan doğan arayışlarının sonrasında bitki bazlı protein tozu çeşitlerinin ayırtına varsalar da özellikle içeriği konusunda soru işaretlerine sahip olabilmektedir. Üstelik, hayvansal kaynaklı proteinler tüketiliyor olsa bile vücut geliştirme yolunda bitkisel protein tozlarının tercih edilmesi, müthiş bir avantaj olsa gerek. Bu yazımızda, bitkisel protein tozlarına dair soru işaretlerini giderme yolunda ciddi adımlar atılmasını sağlayacağız.
Bitkisel Protein Tozu Hakkında Araştırma
Farklı bitkisel kaynaklı proteinler üzerinde yapılan araştırmalar mevcuttur. Her ne kadar organik bitkisel protein tozu ve bu ürünün tüketimi konusunda kullanıcıların kafalarında soru işaretleri sürüyor olsa da araştırmacılar için kas gelişiminde ve protein sentezinde bitkisel protein tozu kullanmanın herhangi bir sakıncası olmamakla birlikte; hem vegan veya vejetaryenler hem de hayvansal kaynaklı protein tüketimini de tercih edenler için kullanılabilir nitelikte olan bitkisel kaynaklı protein tozu çeşitlerinde vücut geliştirme hedeflerine ulaşılabileceği söylenmektedir.
Protein Sentezinde Bitkisel Kaynaklar
Bilindiği üzere, yiyeceklerden protein ediniminin gerçekleştirilmesinin yanı sıra yiyecekler sayesinde vücuda katılan aminoasitler protein sentezini sağlamaktadır. Protein kaynakları ise hayvansal ve bitkisel olmak üzere temelde ikiye ayrılmaktadır. Kırmızı et, balık ürünleri, beyaz et, süt ve süt ürünleri gibi beslenme sisteminde yer alan yiyecekler hayvansal protein kaynağı olarak geçmekte ve çoğunlukla küçük yaşlardan itibaren bu besinlerin doyuruculuğuna dair bilgilerle büyüyen insanlar tarafından bitkisel proteinler yetersiz görülme önyargısıyla karşı karşıya kalmaktadır. Oysa bezelyeden balkabağına, soyadan mercimeğe, kinoadan tofuya kadar protein oranı kuvvetli bitkiler bitkisel protein kaynağı olarak kabul edilmektedir. Dolayısıyla, “Bitkisel protein işe yarar mı?” gibi bir soruyu sormadan önce bitkisel protein kaynaklarının ne denli verimli olduğunu göz önüne getirmekte fayda vardır.
Bitkisel Proteinin Katkıları
Proteinler, kas gelişimine destek olurken şüphesiz ki kas kütlesi oluşumu esnasında vücut ve kas hücreleri proteinin bitkisel veya hayvansal olup olmadığını ayırt etmemektedir. Kilo vermek, vücut geliştirmek, açlık hissini oluşturan hormonları düzenlemek gibi etkileri sayesinde protein kilo vermeyi kolaylaştırmakta, kilo kontrolünü sağlamaya yardımcı olmaktadır. Bitkisel protein takviyesi alırken, etkilerinin hayvansal kaynaklı proteinlerden hiç farklı olmayacağını bilmeniz; vücudun proteinde hangi amino asitlerin yer aldığına bakarak ilgili birimler nezdinde işlemeye başlayacağının ayırtına varmanız ve bu alanda kendi üzerinize düşen sorumluluğu gerçekleştirmeniz gerekmektedir. En nihayetinde kas geliştirmek ve bünyeye dâhil edilen proteinin işlenmesini sağlamak için spor yapmaya devam etmelisiniz. Aksi takdirde bitkisel veya hayvansal kaynaklı olup olmadığı fark etmeksizin, tükettiğiniz protein tozundan verim alamazsınız.