Hazır gıdalar olarak modern dönemde büyük ölçüde gıda pazarını domine eden toz besinler, tüketicilere sağladıkları kolaylıklarla öne çıkıyor. Toz gıdalar, çeşitli sıvılarla karıştırılarak çözündürüldükten sonra kullanılırlar ve bu aşamaya kadar bulundukları ambalaj içerisinde heterojen bir formdadırlar. Protein tozu da takviye edici gıda ürünü olarak toz formda ambalajlanarak tüketicilere ulaştırılırlar.
Hemen Protein Tozu Ürünlerini Keşfet! >
Toz formundaki besinlerde sıklıkla karşılaşılan sorunlardan birisi olarak topaklanma, tüketicilerin akıllarında soru işaretleri uyandıran bir durum. Topaklanmanın oluşmasına neden olan faktöre bağlı olarak, bu durumun besinde kimyasal bozulmalara neden olduğu düşünülebilir. Bu nedenler arasında akla ilk gelen ise son kullanma tarihinin geçmiş olması. Diğer nedenler arasında ise ürünün nemli bir ortamda muhafaza ediliyor olması veya ambalajdaki bir deformasyona bağlı olarak rutubetlendiği gösterilebilir.
Protein tozunda topaklanma
Toz halindeki whey, ambalaj içerisinde tıpkı tüm toz gıdalar gibi topaklanma yapabilir. Topaklanmanın oluşmasında son kullanma tarihinin geçmiş olması en önemli etken. Maillard reaksiyonu adı verilen kimyasal tepkime sonucunda wheyin bileşenlerinde bozulma meydana geldiğinde renk kaybı, koku değişikliği ve tat değişikliği söz konusu olur. Bunların yanında topaklanma da sıklıkla görülen bir durum olduğundan, eğer protein tozunun ambalajını açtığınızda karşınıza çıkan tozun dağılması güçleşmişse o halde ilk olarak son kullanma tarihini kontrol etmeniz önerilir.
Normal şartlar altında ambalajı açılmamış, serin ve kuru bir yerde muhafaza edilmiş protein tozlarının son kullanma tarihi geçtikten 12-18 ay sonra bile kullanılabilmesi mümkün. Fakat konu genel sağlık olduğundan, ürün pahalı olsa dahi toz kıvamında bir bozulma varsa kullanmaktan kaçınmak ve yeni bir ürün sipariş etmek gerekir.
Topaklanma sorununun çözümü
Protein tozunda topaklanma sorununu gidermeye yönelik olarak herhangi bir işlem uygulamadan önce, tozda bozulma olup olmadığını anlamak gerekir. Eğer ürününüz koku, tat ve renk değişimi geçirmişse bu durumda yapabileceğiniz pek bir şey yok. Ürünü derhal çöpe atarak kullanmaktan kaçınmalısınız. Ancak eğer ürünün dokusunda hiçbir bozulma yoksa, bu durumda ürünün muhafaza edildiği şartların yeniden gözden geçirilmesi gerekir. Nem faktörünün söz konusu olmadığı ve ambalajın açılmadığı hallerde meydana gelen doğal topaklanma görüntüsü, eğer yukarıda sıraladığımız unsurlar da yoksa genel olarak bir sorun teşkil etmez. Zira protein tozlarının son kullanma tarihleri geçse dahi, ambalaj eğer hiç açılmamışsa 1 yılı aşkın bir süreyle kullanılmasında da bir sakınca yok.
Topaklanma sorununun önüne geçmek adına satın aldığınız ürünü mutlaka kuru ve rutubete neden olmayacak bir yerde muhafaza etmelisiniz. Bu şartları sağlarken, ürünün güneş almayan bir yerde durduğundan mutlaka emin olun. Sıcaklık faktörü, ürünün içeriğindeki eriyebilen maddelerin form değiştirmesine ve tozun topaklanmasına neden olabilir. Ayrıca ürünün ambalajını bir defa açtıktan sonra kapatırken dikkatli olmanız gerekiyor. Ürünün ambalaj kapağından hava alması, havadaki nemin de içeriye girmesi anlamına geleceğinden ürününüzde topaklanma meydana gelebilir. Tüm bu şartları iyi bir şekilde sağladıktan sonra doğal olarak karşılaşılabilen topaklanmayı engellemek içinse, ürününüzü kullandıktan sonra ambalajı birkaç defa sallayarak tozun ayrışmasına yardımcı olun. Bu şekilde ambalajdaki hava tüm ürüne etki ederek kuruluğun korunmasını sağlar.