Whey protein bir süt proteinidir ve mandıra ürünüdür. Kritik yönüyle incelendiğinde whey proteini bilhassa gelişiminde önemli olan lösin dahil olmak üzere tüm amino asitleri içermekle bilinir. Doğal olarak sporcuların ve gelişen isteyenlerin programında önemli bir yere sahip olan protein tozunun nasıl üretildiğini merak edenler için yazımızda aşama aşama protein tozunun nasıl nihai ürüne dönüştüğünü açıklamaya çalışacağız.
Hemen Protein Tozu Ürünlerini Keşfet! >
Protein tozu (whey proteini) üretim aşamaları
# 1 Aşama
Peynir altı suyu proteini bir mandıra ürün mahsulüdür ve inek sütünden elde edilir. Protein üreticisi olan firmalar genellikle kendi süt mandıralarına da sahiptirler ancak bazı firmalar kendi mandıralarını kurmak yerine hammadde siparişi verirler.
Bu mandıralarda sığırlar, hijyenik bir baskıda ve sağlıklı olarak beslenirler.
İle mandıralar şehir şehir gürültü ve hava kirliliğinin yazılacağı yer. Bir mandırada satılır 1000 veya daha fazla sığır bulunur ki böylelikle yüksek kalite süt çok elde edilir. Beslenme ilerindeyse hayvanların doğal yemlerle beslenmesi hedeflenir; ki tarım ilaçlarının verilmesi gerekir. Bu şartlar altında sığırlardan elde edilen sütün% 3.5’i protein,% 4’ü yağ ve% 4.6’sı ise laktoz içerir.
# 2 Aşama
İneklerden elde edilen süt sağlığa zararlı bakteriler içerebileceğinden pastörize edilme sürecinde tabii tutulur. Süt içinde bulunan bazı bakteriler, sütün 4 dereceye kadar soğutulması ile ölürler. Tonlarca litre süt bu sekilde soğutulur.
# 3 Aşama
Tonla soğutulmuş süt buradan büyük ve soğutuculu tankerlerle peynir üretim hanelerine taşınır.
Whey protein, peynir üretimi sırasında ortaya bir yan üründür.
Kolaylık sağlaması neden peynir üretim hanesi, mandıranın hemen hamur yer alır.
# 4 Aşama
Peynir üretim tesisinde, süt pastörizasyon dönüşine girer. Pastörizasyon , Louis Pasteur tarafından görmeden bir süreçtir. Pastörizasyon, sütte bakteri gelişiminin olmamasından emin olmasını sağlar. İşlenmemiş süt, insan sağlığı için tehlikeli sonuçlara yol açabilecek bir takım zararlı bakteri zararlıdır. Pastörize edilme sırasındaki 70-80 dereceye kadar çıkarı kaynatılır ve ardından hızlı bir şekilde 4 dereceye kadar soğutulur. Bilim adamları, yüksek sıcaklıklara çıkarılması halinde bakterilerin hayatta kalamadığını kanıtlamışlardır. Pastörizasyon, sütün bakterilerden arındırıldığını garanti altına alır.
Pastörizasyon sonrasında sütün% 20’si whey ve% 80’i kazein olarak kalır.
# 5 Aşama
Protein tozuna doğru giden kritik uygulamalar bu aşamadan itibaren yapılır. Pastörize edilmiş süt peynir altı suyu ve kazein olarak ayrıştırılır. Kazein, sütte ağırlıklı olarak bulunan mamul çeşitli peynirler ve çeşitli peynirlerin üretilmesinde kullanılır.
Fermantasyon uygulamasında süt sıvı ve katı olmak üzere iki forma ayrılır. Katı formdaki kısım toplanarak peynir üretilirken, sıvı kısım ise peynir altı suyu, yağ ve karbonhidrat içeren kısım olarak ayrılır
Sıvı formdaki peynir altı suyu, yağ, karbonhidrat, su ve minerallerden ayrıştırılmak üzere bir sonraki arındırma aşamasına taşınır.
# 6 Aşama
Bu aşama oldukça titiz bir sürecin başladığı aşamadır ve çok sayıda makinenin kullanımıyla başlar. Beşinci aşamadan elde edilen sıvı hammadde Whey Protein Konsantresi elde etmek üzere işçilik tabii tutulur. Sıvı whey, özel seramik filtreli paslanmaz çelik türbinlerden oluşan bir ağa ev döndür yapan protein üretim tesisine gönderilir. Burada sütün maruz kaldığı tüm süreç boyunca devam etti çevre yazıları soğuktur. Bu süreç, yağın ve laktozun sıvı çözeltiden ayrıştırılması ve sonuç olarak peynir altı suyu proteininin sıvısının elde edilmesi sağlar.
# 7 Aşama
Bu aşama wheyin üretilmesindeki son aşamadır. Sıvı formdaki peynir altı suyu proteini, hem soğuk hem de sıcak hava sağlanabilir bir kurutucuya alınır ve böylelikle suyun ve katı bileşenlerin sıvı içerikte ayrışması hakkında bilgi edinin. Sonuç olarak elde edilen toz %90 oranında peynir altı suyu oranına sahiptir. Bu süreç ayrıca besin değerlerinin kaybolmadığını ve proteinin doğallığını yitirmediğini güvence altına alır.
# 8 Aşama
Bu aşama elde edilen peynir altı suyu protein paketlenerek saflık testine tabii tutulur. Elde edilen whey tatsızdır ve farklı bir taşınarak burada bir sonraki tabii tutulur.
# 9 Aşama
Elde edilen toz formdaki proteinin hassas bir şekilde işlenir ve verme işlemi yapılır. Toz whey, en iyi tat ve karışım rekabayabilmek adına yüksek hızda blenderlere konulur. Onun mikser işlemine gönderilmiş yığından bir porsiyon iletilen protein ilet ileri teknoloji infra-red makinelerde teste tabii tutulur. Karışım sonrası ve değerlendirmelerin tamamlanması ile elde edilen toz formdaki whey el değmeden ambalajlanarak kilitlenir. Ambalajlama işlemi de tamamlandıktan sonra ürünler depoya dönüş.
# 10 Aşama
Üretimi tamamlanan whey protein tozu bu sekilde son kontrolleri tamamlanarak satıcı firmalara ve mağazalara teslim edilir. Üretim şartlarının uygunluğu ve çalışma prosedürleri sertifikalanarak yine ürününde içindekiler ile birlikte belirtilir.
Sonuç olarak
Satın aldığınız protein tozu yerel olarak tarım ve gıda ile ilgili devlet ve özel kuruluşlar ile kesin bir şekilde sertifikalandığından emin olmanız gerekir. Aldığınız ürünün ambalajında açıklık, sahte bildiğiniz süt bir ibare veya güvensiz görünen bir durum varsa kullanmaktan kaçınmalı ve durumu yetkili birimlere bildirmelisiniz .