Spora başlama amacı ne olursa olsun, bir müddet sonra sporun doğasındaki kışkırtıcı kendi iç rekabet ruhunu canlandıran her bünyenin isteği bir sonraki adıma geçmek ve bunun için de kas gelişimini bir an önce beklenen seviyenin üstüne çıkarmaktır. Dolayısıyla protein tozu kullanımı da akla ilk gelen yöntem olarak dikkat çekmektedir. Ancak bu noktada, sağlık için gözetilmesi gereken şartlar göz önünde tutularak protein tozu kullanmaması gereken kişiler mutlak suretle bu yoldan uzak durmalıdır.
Protein Tozu Yararları
Spor yaparken elde edilmesi, tüketilmesi ve dolayısıyla vücuda dâhil edilmesi gereken gıda türleri arasında protein ilk sırada gelmektedir. Besinlerden elde edilen proteinin günlük olarak yeterli gelmemesi hâlinde protein tozu kullanma talimatı da gözetilerek nizami bir biçimde tüketilmelidir. Kas yapısını hızlı bir biçimde geliştirdiği, vücudun antrenman sonrasındaki yorgunluğunu gidererek bünyeye dinçlik kattığı ve kemikleri güçlendirdiği protein tozunun bilinen yararları arasındadır. Ancak bütün bu yararlarına rağmen spora her yeni başlayan protein tozu kullanmaya sarılmamalıdır. Önceliğin, gıdalar ve besinlerden olması gerektiği unutulmamalı; sağlıklı beslenme başat faktör kabul edilmelidir.
Ağaç Yaşken Eğilir
Günümüzde spora başlama yaşı oldukça düşmüş durumdadır. Bu, pek tabi ki sevindirici bir hadisedir. Ancak çocukların, özellikle internette spora dair arama yaparken karşılarına çıkan protein tozu içeriklerinden etkilenerek bir an önce bu takviyeyi almaya heveslenmeleri ise düşündürücüdür. Protein tozu kullanım süresi, olabildiğince geç bir yaşta olmalı; özellikle 16-18 yaşlarını doldurmadan protein tozu kullanmaya başlanmamalıdır. Bu yaşların sonrasında ise günde 15 gramı aşmayacak bir dozajda, sağlıklı beslenme evresine ek olarak tercih edilmelidir.
Protein Tozu ve Kalsiyum İlişkisi
Kemiklerin güçlü kalmasına dönük ciddi pay sahibi olan kalsiyum, ekstra protein tüketimi durumunda riske giren bir unsur olacaktır. Protein tüketiminde kademeli artış; idrar aracılığıyla kaybedilen kalsiyum miktarında da artışla neticelenmektedir. Bu da böbreklerle doğrudan ilgili olup, fazla protein (ve protein tozu) tüketiminin uzun vadede böbrek fonksiyonlarını olumsuz etkileyebileceği ortaya atılan iddialar arasındadır. Dolayısıyla, “Kimler protein tozu kullanamaz?” sorusuna karşılık böbrek rahatsızlığı olanlar ilk cevap olarak belirecektir. Ancak unutulmamalıdır ki, vücudun düzenli işlevini sürdürebilmesi adına ihtiyaç duyduğu proteinin, yararlı madde olması vesilesiyle doz aşımı kabul edilebilmektedir. Önerilen azami protein tüketiminden şaşmayarak, olumsuz etkilerini bertaraf etmek pek âlâ mümkündür.