Vücut geliştirmek ve daha fit bir vücuda sahip olmak için spor salonlarına gittiğinizde, etrafınızda egzersizlerini tamamlamış kişilerin veya başlayacak olan sporcuların ellerinde mataralarıyla dolaştığına tanık olursunuz. Muhtemelen protein tozu karışımlarını hazırlayarak, egzersizden tam verim almayı hedefleyen bu sporculardan etkilenerek siz de protein tozu kavramıyla tanıştıysanız ancak şeker hassasiyetiniz varsa o halde bu yazımızda protein tozunun şeker ile olan ilişkisini açıklamaya çalışacağız. Genel sağlığı yakından ilgilendiren protein tozu ile ilgili birçok kişinin merak ettiği bu sorunun yanıtı bilimsel çalışmalarla da yakın zamanda ortaya konulmuş durumda. Biz de bu verilerden yararlanarak, açıklama yapmaya çalışacağız.
Hemen Protein Tozlarını Keşfet! >
Protein tozu ve şeker ilişkisi
Protein tozu üretiminde kullanılan peynir altı suyu, insanlar için en doğal ve en zengin protein kaynaklarından birisi. Whey adı verilen bu protein, sütten elde edilir ve toz haline getirilerek ambalajlanır. Bu şekilde hazırlanışı ve kullanımı oldukça kolay hale gelen protein tozu ile sporcular günlük olarak ihtiyaçları olan protein miktarını karşılamak konusunda güçlü bir desteğe sahip olurlar.
Protein tozu kullanarak vücuda ekstra protein sağlamanın diyabet ile olan ilişkisi üzerinde son dönemde yapılan çalışmalar sporcuları sevindirecek türden. Zira Newcastle Üniversitesi’ndeki besin uzmanları tarafından yapılan iki farklı araştırmaya göre, kahvaltı öncesinde whey proteini tüketen kişilerde tip II diyabetin önlenmesi ve kontrolü ile ilgili olumlu veriler ortaya çıktı.
Araştırmalar kapsamında elde edilen bulgular, İngiltere Diyabet Konferansı ile birlikte aktarılırken; peynirin mayalandığı aşamada ortaya çıkan peynir altı suyunun kullanılmasıyla oluşturulan whey protein tozları, kan şekerine ilişkin değerlerin düzenlenmesine ve kontrol altında tutulmasına yardımcı oluyor. Öğünler öncesinde whey proteini tüketen kişilerin, doygunluk hislerinin arttığını belirten araştırmacı ekibin lideri Dr. Daniel West, bilhassa kahvaltıdan önce olmak üzere öğünlerden önce protein tozu kullanmanın kanda yükselen glikoz seviyesinin önüne geçilmesine yardımcı olduğunu ifade ediyor.
Protein tozu ve diyabet araştırması
Newcastle Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen iki ayrı çalışmanın ilkinde, 12 obez kişi üzerinde araştırma yapıldı. Çalışmaya göre 30 dakika süreyle hafif düzeyde yürüyüş öncesinde 20 gram whey proteini kullanan ve ardından karbonhidrat yönünden zengin bir kahvaltı yapan kişilerin bu beslenme halinden ne yönde etkilendiği değerlendirildi. Bu çalışma sonucunda, protein kullanımına ek olarak egzersiz de yapıldığında kan şekerinin kontrol altında tutulduğu ortaya çıkarıldı.
Diğer çalışmada ise tip II diyabet ile karşı karşıya olan 11 erkek üzerinde inceleme yapıldı. Bu kişilerin kahvaltıdan önce 15 gram kadar whey proteini tüketmesi sağlandı ve sonrasında yapılan değerlendirmelere göre deneklerin kan şekeri düzeylerinin kontrol altında olduğu gözlemlendi.
Bu bilimsel çalışmaların da gösterdiği üzere protein tozu şekeri yükselten değil, aksine bilhassa obez ve tip II diyabet hastalarında kan şekerinin düzenlenmesini sağlayan ve kontrol altında tutulmasını sağlayan bir takviye edici gıda.