İzole veya konsantre olarak karşınıza çıkabilen soya proteininin ağırlığının% 70 ile% 90’ı arasında değişen bir kısmı proteinden gelir. Teknik olarak eksik protein kaynağı olan soya fasulyesi kas gelişimi için gerekli olan BCAA amino asitlerinden birisini içermediği için “eksik protein” olarak tanımlanır. A vegan sporcular tarafından tercih edilen soya proteini,% 100 bitkisel protein kaynağıolması özelliğiyle diğer protein türlerinden ayrılır. Soya fasulyesi, yer fıstığından sonra en yüksek alerjen öğeye sahip olan besin olması nedeniyle birçok kişi tarafından da tercih edilmez. Ayrıca soya, östrojenik / anti östrojenik olduğu düşünülen izoflavon içerir. Genel anlamda çok ciddi bir sorun olmamasına göre, birçok insan soyanın östrojenik etkilerinden korkmakla beraber T3 hormonu düzeyini yükseltilebilir probleme karşı soya proteini kimi sporcular tarafından dışlanır.
Hemen Protein Tozlarını Keşfet! >
Soya, içermediği amino asitleri başka besinlerden temin etmeniz halinde, besin takviyesi söz konusu olduğunda iyi bir protein kaynağıdır. Yani, eğer farklı protein kaynakları ile birlikte tüketecek olursanız, yüksek protein takviyesi elde edersiniz hem de diğer besinlerden gelen ek besin kazanmış olursunuz.
Tüm bunlara rağmen soya proteini Türkiye de dahil olmak üzere dünya çapında büyük bir şöhrete sahip değil. Çünkü işaret ettiğimiz üzere flavon içermesi ve BCAA yönünden eksik olması nedeniyle sporcuların kaçındığı bir protein türü. Yine de piyasadaki birkaç meyve formülünde soya ile karşılaşabilmeniz mümkün.
Soya Proteinin Faydaları
Soya ana yemeklerde, ara öğünlerde ve içeceklerde kullanılabiliyor. Soya fasulyesinden elde edilen bu protein, modern baskı kolesterol ile ilgili uygulama kalanlar için de kolesterol düşürücü etkisi nedeniyle çok avantajlı. Yine de ele aldığımız üzere soya proteinine yönelik elde edilen veriler akıllarda soru işareti uyandırabiliyor demekte fayda var.
Son ortaya ortaya koyulan bilimsel çalışmalarda, soya proteinin kolesterolü aşağıda ç ifade ediliyordu ancak American Heart Association (Amerikan Kalp Derneği) ortaya koyduğu ile soya proteinin kolesterol düşürücü etkisinin düşük düşükliğinde olduğunu duyurdu. Derinden hazırlandığından alınmasında rol oynayan araştırmadan başka ifade edileninde göre soya, doymuş bir besin olarak tercih edilebilecek başarılı protein kaynaklarından biri.
Hakkında ortaya atılan çeşitli negatif geri bildirimlerin yanı sıra soya proteini ile ilgili olarak aktarılan olumlu veriler de var. Bu yönde en dikkat çeken bilgilerden biri ise hayvansal kaynaklardan protein yerine soya proteini alınmasının kolesterolü kesin olarak düşürdüğü yönünde. Öte yandan vücut için iyi olan HDL kolesterol değerinde de azaltma yaratmadığı kanıtlandı.
Bir başka kaynağa göre ise soya elde edilen protein ile birlikte kolesterol düşürücü etkisi olan besinlerin tüketilmesi, kolesterol ilaçları kadar etkili bir düşürücü etki yaratıyor.
Bu Soya Proteini Nedir?
Bitkisel kaynaklardan elde edilen bir protein olan soya proteini, isminden de anlaşılabileceği üzere soya fasulyesinden elde ediliyor. Çok eski tarihlerden beri insanların güçlü protein kaynaklarından başka biri olan soya fasulyesi, protein yönünden değil, insan tarafından faydalanılan çok sayıda vitamini ve minerali içerir. Başlıca; kalsiyum, demir, fosfor, potasyum, çinko, manganez, magnezyum yönünden mineral olan soya fasulyesi ek olarak; C, B1, B2, B3, B5, B6 ve vitaminleriyle dolu bir besindir. Bir porsiyon soya fasulyesi; % 30 karbonhidrat (vücut yaşam),% 38 protein,% 18 yağ (% 85’i doymamış) ve% 14 su içerir.
Yapısal özellikleri ile peynir altı suyu proteini ile benzer yapıda olan ve kalite karşılaşmadan da yakın olan olan soya fasulyesinden elde edilen protein, emilim dışında da hızlı olması yönünden sevilen bir besin. Hem vejeteryenler hem de veganlar tarafından protein takviyesi söz konusu olduğunda da tercih edilen bir besin özelliği taşır.
Hemen Protein Tozu Ürünlerini Keşfedin! >
Soya Fasulyesini Keşfedin!
Özellike uzak doğu ülkelerinin mutfaklarında yağ oranı düşük besinler ve soya gıdalar tercih edilir. Öte yandan bir değerlendirme yapmamız gerekirse, diğer topluluklara göre düşük olan diğer topluluklara göre düşük olmasının nedeni olabilir. Soya fasulyesi, içerikğindeki içerik sayesinde kanın lipit düzeyini olumlu etkileyin aynı zamanda aynı paragraflarda işaret ettiğimiz üzere kolesterolü de düşürücü etkisi vardır. Ek olarak dokusunun güçlenmesinde önemli bir olabilen soya proteini, menopoz dönemindeki, bu süreci daha kolay atlatmasını sağlar. Erkeklerde ise içeriğindeki genistein bileşeni sayesinde prostat kanserinin nedeni olan hücrelerin gelişmesine engel olur.
Vücudun ihtiyacı olan temel amino asitleri barındıran soya proteini, çeşitli enzimler yönünden de zengin ve bunun yanı sıra proteine hasar veren zararlı enzimlerin önlenmesini sağlar. Bu özellik sayesinde zehirli vücuttaki dokularda birikmesine engel olur. Yine ilk paragraflarda bahsettiğimiz üzere soya fasulyesi izoflavon içerdiği için hormon eksikliğine bağlı azaltma özelliği taşımak. Bu sayede de migren gibi kronik baş ağrısı rahatsızlıklarının yanı sıra sıra çeşitli eklem ağrılarının oluşumunu engellemeyi engellemektedir.